Adresa

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o.
Stará Vajnorská 139 • 831 04 Bratislava

Divízia Rigips
Vlárska 22 • 917 00 Trnava

Selektor
Rimano Liga Majstrov
Školenia

Rodinný dom Devín

Devín, Slovenská republika

Nenáročný a predsa Multi Comfort

Z vonkajšej, severnej strany pôsobí rodinný dom nenápadne. Fasáda má podobu strohého štvorcového tvaru s jediným oknom. Veľmi nepozýva k návšteve, práve naopak. Pôsobí pomerne uzavreto. Kvôli hroziacej povodni je objekt umiestnený na šiestich pilieroch, ktoré umožnia rozvodnenej rieke plynúť voľne popod stavbu. Vedľajšou výhodou je fakt, že sa zbytočne neukrojilo z aj tak malého pozemku.  Zostalo teda dosť miesta na zeleň, ale aj na parkovanie. Pod stavbou sa totižto nachádza malá garáž.

Multi Comfortný dom v nízkoenergetickom štandarde

Komfort vnútorného prostredia zabezpečuje niekoľko technológií a zvolených stavebných postupov zabezepčujúcich Multi Comfortný štandard

  • aktívna rekuperácia vzduchu
  • elektrické podlahové kúrenie
  • stropná klimatizácia
  • malá akumulačná piecka
  • akustická izolácia
  • pasívne solárne zisky a dostatok svetla

Obytná zóna má jedno poschodie a veľmi jednoduchú vnútornú dispozíciu. Obdĺžnikový pôdorys je rozdelený na dennú časť, umiestnenú na juhu a nočnú, orientovanú na sever. Táto orientácia zabezpečuje získavať pasívne solárne zisky v prospech obyvateľov domu.

Funkčnosť a komfort

Severná časť domu je predovšetkým funkčná, obyvateľom má slúžiť najmä na noc. Vmestila sa sem jedna kúpeľňa a až štyri miestnosti. Veľkosťou sú pomerne skromné, čo obyvateľov nepriamo motivuje k tomu, aby sa denný život v dome odohrával v otvorenej južnej časti s panoramatickým výhľadom na okolie. Obe časti domu prepája otvorená pozdĺžna chodba, takže svetlo a výhľad na prírodnú scenériu prechádzajú až do hĺbky domu. Južnú časť tvorí veľkorysý otvorený priestor obývačky, prepojenej s kuchyňou. V interiéri prevažuje biela so sivými akcentmi, drevená podlaha a nábytok vnášajú pocit tepla. Celá južná stena je presklená a vniká do nej pasívne slnečné teplo. Na interiér plynulo nadväzuje veľká terasa, ktorá sa vďaka transparentnému zábradliu prepája s okolitou zeleňou.

Najdominantnejším prvkom celého priestoru je práve výhľad, ktorý zaberá celú južnú stenu. Do interiéru sa tak premieta obraz s ramenom rieky a bujnými lesmi. V tesnej blízkosti objektu je urastený topoľ, o kúsok ďalej niekoľko orechov. Obyvatelia majú pocit, že nežijú na zemi, ale v korunách stromov.

 

Galéria Multi Comfortného domu v Devíne

 

Informácie o referencii

Klient

greenstudio s.r.o

Investor

greenstudio s.r.o

Architekt

Martin Duchoň - greenstudio s.r.o

Segmenty

Webové stránky používajú na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookies. Zavretím tohto vyskakovacieho okna súhlasíte s využívaním cookies. Viac informácií nájdete na stránke Ochrana osobných údajov.